Cryptogrammatica: het geheim van het cryptogram H.J. Verschuyl

ISBN:

Published: 1988

Paperback

92 pages


Description

Cryptogrammatica: het geheim van het cryptogram  by  H.J. Verschuyl

Cryptogrammatica: het geheim van het cryptogram by H.J. Verschuyl
1988 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, ZIP | 92 pages | ISBN: | 10.21 Mb

Voor de echte liefhebbers van het cryptogram geldt één ijzeren wet: de opgave moet logisch in elkaar zitten en het antwoord moet verrassend mooi zijn. Beide vereisten zijn terug te brengen tot het simpele feit dat er een taalspel gespeeld wordtMoreVoor de echte liefhebbers van het cryptogram geldt één ijzeren wet: de opgave moet logisch in elkaar zitten en het antwoord moet verrassend mooi zijn.

Beide vereisten zijn terug te brengen tot het simpele feit dat er een taalspel gespeeld wordt waaraan eeen systeem ten grondslag ligt. Cryptografen proberen iets te verbergen, hun tegenspelers moeten de verborgen taalvormen vinden, maar beide partijen hebben wel iets gemeenschappelijks: hun kennis van taal.Cryptogrammatica laat zien hoe bij taalgebruikers de kennis van woordbetekenissen georganiseerd is. Het boekje behandelt op heldere wijze eerst enkele taalkundige basisbegrippen. Deze vormen de grondslag voor een verrassend elegante indeling in typen.

De lezers worden speels en aan de hand van veel voorbeelden meegevoerd naar de toppen van het cryptografisch kunnen. De auteur laat zien waarom sommige opgaven prachtig zijn en andere niet. Net als bij schaken wordt de schoonheid van het spel vooral bepaald door de regels van het systeem.Dat het geheim van het cryptogram hier ontsluierd wordt, betekent allerminst het einde van het genre. Integendeel, inzicht in het taalsysteem biedt een helpende hand bij het oplossen, maar het laat alle ruimte voor eigen vindingrijkheid.

En daar gaat het om. De auteur voorspelt zelfs het bestaan van typen die nu nog niet voorkomen. De cryptografen worden daarmee uitgedaagd tot een verdere verfijning van dit vernuftige spel.Dr. H.J. Verschuyl is als theoretisch taalkundige werkzaam aan één der Nederlandse universiteiten.

Hij is tevens auteur van een uitgebreidere reeks puzzelwoordenboeken.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Cryptogrammatica: het geheim van het cryptogram":


poeburton.com

©2013-2015 | DMCA | Contact us